
Ali je priporočljivo kuhana jajca splakniti s hladno vodo? Kakšne so prednosti in slabosti?Tukaj so odgovori.
Oglaševanje
Jajca so dobrodošla jed na večini zajtrkovalnih miz, čeprav Nemško prehransko združenje zdaj priporoča uživanje le enega in ne več treh jajc na teden.
Ko gre za kuhana jajca, se pogosto postavlja vprašanje, ali je treba jajca po kuhanju splakniti s hladno vodo. Mnenja o tem so deljena, in to z dobrim razlogom. Vse ima svoje prednosti in slabosti.
Razlogi za splakovanje s hladno vodo
Nekateri jajca po končanem kuhanju splaknejo pod hladno vodo, zato da se jajce v notranjosti neha kuhati. Ko namreč jajce vzamemo iz vroče vode in ga ohladimo s hladno vodo, temperatura lupine hitro pade pod 70 stopinj Celzija. S tem se zaključi proces kuhanja v notranjosti jajca, pisanje Govorise povzema N1 BiH.
Torej, če pripravljate mehko kuhana jajca, je splakovanje priporočljivo, saj bo ohranilo želeno konsistenco in preprečilo, da bi jajce postalo pretrdo. Spiranje ni potrebno, če vam bolj teknejo trdo kuhana jajca.

Kot eden izmed razlogov za splakovanje je, da jajce ni prevroče. Čeprav to ni kulinaričen razlog, je še vedno praktičen. Jajce, vzeto iz vrele vode, ima skoraj 100 stopinj Celzija, zato se lahko hitro opečete. Če ga hitro ohladite pod hladno vodo, ga lažje držite v roki in olupite.
Ali se ohlajena jajca lažje lupijo? Žal ne. Kot je pojasnil fizik Thomas Vilgis za SZ Magazin, se možnost enostavnega lupljenja povečuje s starostjo jajca, ne pa zaradi ohlajanja. Razlog? "Pri sveže znesenih jajcih se proteini močneje vežejo na notranjo stran lupine," je dodal Vilgis. Do enakega zaključka je v manjšem eksperimentu prišla tudi spletna stran Open Science.
Razlogi proti splakovanju jajc s hladno vodo
Hlajenje jajc z vodo po kuhanju in nato shranjevanje lahko skrajša njihov rok uporabe. Hiter temperaturni šok lahko povzroči drobne razpoke v lupini, notranjost jajca se skrči, voda pa lahko prodre pod lupino. Ker voda ni sterilna, lahko mikroorganizmi vstopijo v jajce in pospešijo njegovo kvarjenje.
Kot razlog proti je tudi dejstvo, da jajce ostane toplo. Če jajc ne date na hladno, bodo dlje ostala prijetno topla, kar je za mnoge ravno pravšnje med sproščenim zajtrkom, še piše N1 BiH.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje